Chatrč

6. 2. 2010 21:43
Rubrika: Nezařazené

Nedávno mi jedna kamarádka vyprávěla o knize Williama Paula Younga The Shack (Chatrč). Na netu jsem si přečetl pár recenzí a zatoužil jsem tuto knihu mít.

Nyní mi dovolte v krátkosti se s váma podělit o myšlenky prezentované mou kamarádkou:

Hlavní postavou knihy je Mackenzie Allan Philips (Mack). Tomu unesl pedofil dceru, jednu ze šesti dětí, a po zneužití ji zabil. Tato ztráta poznamenala celou rodinu. Mack zažíval velký smutek a hlubokou beznaděj.

Několik let po oné tragické ztrátě nalezl Mack  v poštovní schránce podivný vzkaz: Výzvu, aby se vrátil do chatrče, v níž se našly stopy po zmizelé dcerce Missy, včetně její krve.

A zde se Mack setkává s Trojjediným Bohem  a současně si živě uvědomuje všechny své námitky vůči Bohu, své výčitky, že dopustil smrt jeho dcerky. O tom, co se stalo, nezačnou hovořit přímo a hned. Smrt malé Missy se stává tématem rozhovoru velice pozvolna.

Ježíš přivede Mackenzieho k jiné podivné bytosti, Sophii (božské Moudrosti), která mu za zvláštních okolností umožní krátce spatřit v ráji si hrající Missy.

Bůh ovšem po něm rovněž chce, aby rozhodl, které z jeho dětí půjdou do nebe a které do pekla.

Mack si najednou uvědomuje, že vybrat ze svých dětí ty, které budou spaseny, a ty, které budou zavrženy, není vůbec jednoduché. Pro každého otce je tohle velmi těžké, i když se jeho děti dopustily jakýchkoliv špatností, sešly ze správné cesty, podvedly nebo odvrhly své rodiče. Nemůže nevidět, že každé jeho dítě má také nějaké své klady, každé má svou cestu (a ta se může opět skončit v otcově náručí), každé může být pro druhé obohacením (může k Bohu přivést další lidi), atd. A zde se Mack rozhodne pro spásu svých dětí nabídnout Bohu svůj život, jen aby všechny byly spaseny.

A Bůh mu odpoví: „Rozhodl ses stejně jako já. Já jsem se taky vydal, aby všichni mohli mít život.“

V jedné recenzi bylo napsáno: Mackenzie je drsně konfrontován jak se svým vesměs nevědomým sudičstvím, tak s Božím dilematem: Kdy a jak odsoudit lidské bytosti, které miluje? Já musím dodat, že s Mackenziem jsme v ten moment všichni schopni si uvědomit to, jak druhé soudíme, jak je posuzujeme. Naší omluvou může být to, že jsme pouze lidé. To, jak na každého máme a uplatňujeme stejný metr, a pokud je ten druhý jen trochu jiný, už je to špatně. Ale Bůh takový není. On bude jednou soudit, ale každého zvlášť a podle jiných měřítek. Komu bylo hodně svěřeno, od toho se hodně očekává. A co je pro jednoho těžkým hříchem, může být pro jiného hříchem lehkým. Ne každý dostal potřebné dispozice, aby se s tou kterou těžkostí popral. A Boží milosrdenství je nekonečné.

 

Vrcholem románu je patrně okamžik, kdy se Mackenzie po dlouhém boji rozhodne odpustit vrahovi své dcerky.

 

 

Pane, prosím tě, dej ať si plně uvědomujeme Tvou lásku k nám, ať vždy umíme rozpoznat tvoji přítomnost v okamžicích našich životů, ať umíme přijímat jinakost druhých a umíme odpouštět. K tomu nám dej tiché a pokorné srdce, které se Ti bude líbit. A pokud někdy sejdeme a zbloudíme, dej nám milost, ať se umíme vrátit na správnou cestu, k Tobě.

 

 

Informace o knize:

William P. Young: Chatrč

Nakladatel: Knižní klub

ISBN: 978-80-242-2551-7, EAN: 9788024225517

Originál: The Shack, překlad: Šárka Kadlecová

Formát: 256 stran, 21x14cm, česky, vázaná vazba

Rok vydání: 2009 (1. vydání)

Zobrazeno 5709×

Komentáře

Rhett

Milá Vendo. Nic proti, ale jak můžeš vědět, jaký je můj svět? ;) Myslím, že právě snaha pochopit mě přivedla k četbě Písma. Nad Písmem rád přemýšlím, hledám, "co tím chtěl básník říci" :) Vždyť sama víš, že Písmo nelze číst doslovně slovo od slova - vždy je třeba jít do hloubky, hledat smysl - co nám tím chtěl Bůh říci. Je to stará kniha, plná nám dnes již nesrozumitelných obrazů, výjevů - ale hlavně plná moudrosti a lásky Boží k lidem. A je úžasné, když po někdy dlouhém přemýšlení člověk odhalí záblesk Pravdy - jenže ne rozumem, nýbrž srdcem. Držím palce. A díky, že vedeš naše biblické společenství. Opravdu mi to hodně dává.

Jazel

Alas, nechápu, proč na Rhetta hned tak útočíš. Proč hned píšeš tak naštvaně.. Vidím to spíš tak, že nechceš vidět cizí názor, to, co píšeš zní trochu fanaticky. Promiň, ale opravdu.

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio